9.klases pārgājiens uz Īvandi

Šīs īpašās sēnes mēs atradām pie Īvandes ezera.


 

 

Dižkoki, kurus pa ceļam sastapām.

                                                                                                     220 cm

                                                                       5 cilvēku apkārtmērs

                                       Parkā aug Baltijā lielākā Eiropas baltegle.

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

Īvandes muiža

 


Apskatāma 18. gs. beigās celtā vecā kungu māja, kā arī jaunā pils, kura veidota neoklasicisma stilā. Abās ēkās daļēji ir saglabājies sākotnējais interjers. Pašreiz muižā darbojas tūristu mītne.

 

Esot Īvandes muižā, mēs iekurinājām ugunskuru, un visi kopīgi uzcepām desiņas un parunājāmies.

 

                                           Īvandes baznīca

       Lielīvandes baznīca dibināta 1567.-1568.gadam kā Kuldīgas baznīcas filiāle, bet no 1626.gada darbojās kā patstāvīga draudze. Koka baznīca atradusies „Balgāļu” māju tuvumā. Tagadējā mūra baznīca celta 1815.gadā Īvandes muižas tuvumā ezera krastā, iesvētīta 1816.gada 12.novembrī.

Īvandes ūdensdzirnavas

Īvandes ūdensdzirnavas celtas 1842. gadā un savu darbību nav pārtraukušas no to ekspluatācijas sākuma. Dzirnavās ir iekārtas no 1930. gada, lielie dzirnakmeņi sver ap 21 kilogramu.

 

 

Barona kapi

Īvandes dzirnavezers

Ezers atrodas Kuldīgas rajonā, Īvandes pagasta administratīvajā teritorijā. Vidējais dziļums ir 1.3 metri, bet maksimālais dziļums – 2.8 metri. Ezeru platība ir 10 hektāri. Ezerā mīt asari, līdakas un raudas.

Mūsu radītie atkritumi

      Kā samazināt? 

    Mūsu savāktajos atkritumos ir 35 atkritumu vienības. To skaits varētu būt mazāks, ja pusdienu maizītes būtu ieliktas kastītēs, kuras arī ir draudzīgākas apkārtējai videi.

     Tā kā bijām aizmirsuši uz pārgājienu līdz paņemt vienreiz lietojamos šķīvjus un dakšiņas, mazāk bija arī atkritumu. Trauciņus, kuros bija desas, izmantojām vēlāk kā ēdiena traukus un ēdām ar pirkstiem. Daži uz pārgājienu bija paņēmuši plastmasas ūdens pudeles, kuras jau izmanto vairākas reizes.

9. klases skolēni