Naudas diena kopā ar Swedbank

Pēc dažādu aptauju rezultātiem Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība ir samērā zema. Skolu mācību programmās par finansēm jārunā vairāk, lai jaunieši pēc skolas prastu pārvaldīt savas finanses. Tāpēc Swedbank piedāvā par naudu runāt jau sākumskolas posmā, lai vairotu skolēnu izpratni par naudas lietām.

Naudas diena visās Latvijas skolās norisinājās 31. oktobrī. Tiešsaistē, bankas ekspertu vadībā notika 3 nodarbības – 1. nodarbība par tēmu „Budžets’’, 2. nodarbība – „Ieņēmumi’’, 3. nodarbība –  „Izdevumi’’, katra stundas garumā. Šajā dienā nodarbībās piedalījās ap 1000 Latvijas 2. – 4. klašu skolēni. Pēc nodarbībām muzikālais pārsteigums – „Bermudu Divstūra’’ uzstāšanās. Visi varēja grupas ritmos izkustēties nelielā ballītē. Starp nodarbībām tika organizētas fiziskās pauzes kopā ar treneri Ralfu.

Nodarbību laikā klašu kolektīvi plānoja klases ekskursiju, paredzot pilsētu, kur dosies, mācību jomu, ko apgūs, izklaidi, ko plānos, kur pusdienos, ko ēdīs? Jāparedz ekskursijas budžetu un tā izlietojumu konkrētās aktivitātēs. Rezultātā līdz dienas beigām jāiesniedz savas klases plāns bankas organizatoriem. Tika izlozētas 3 klases, kuras saņēma bankas finansējumu klases ekskursijai. Mēs, diemžēl, neiekļuvām to laimīgo skaitā.

Pēc šīs dienas skolēni kļuva zinošāki par tēmām:

  • Kas ir nauda? Kas ir budžets? Kā tas veidojas un kā to plāno? Kāda loma tajā ir ieņēmumiem un izdevumiem?
  • Ieņēmumi, kabatas nauda, uzkrājumi.
  • Pirkumi un izdevumi. Kā zināt, cik daudz naudas vajag?
  • Kas ir uzņēmējdarbība?

Skolēni atzina, ka ir kļuvuši zinošāki par sava budžeta plānošanu un citām naudas lietām un tas ir svarīgākais šīs dienas rezultāts.

 

3. klases skolotāja Ligita Mateviča.