Ēdoles pamatskolas pasākumi Karjeras nedēļā

Pārtikas diena

17.10. Ēdoles pamatskolā Karjeras nedēļa iesākās ar Pārtikas dienu, kurā piedalījās 1.- 9. klases skolēni. Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma uztura speciāliste K. Spuleniece-Aišpure iepazīstināja klātesošos ar uztura speciālista profesiju. Speciāliste dalījās zināšanās par veselīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem un to ievērošanas nepieciešamību, lai uzturētu možu garu un asu prātu dažādos vecumposmos. Skolēniem bija iespēja aplūkot dažādus sasmalcinātus produktus, pēc smaržas un garšas mēģinot noteikt no kā tie gatavoti. Ar saviem panākumiem “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” iepazīstināja Luīza Neimane. Viņa uzsvēra, ka tādu ogu var izaudzēt tikai no īpašas šķirnes ķirbju sēklām, kuras ceļojušas no Amerikas. Milzu oga svēra 351 kilogramu un prasījusi ne mazums pūļu, lai vasarā uzņemtu nepieciešamo šķidruma daudzumu.

 

Tikšanās ar uzņēmējiem “Uzņēmējspējas – tavas superspējas!”

21.10. notika lekcijas/radošās darbnīcas, tikšanās ar uzņēmējiem “Uzņēmējspējas – tavas superspējas!” Vienā no darbnīcām, kopā ar uzņēmējiem Ievu Štegmani un Edgaru Maļinovski, skolēni varēja izveidot savu vaska sveci, uzzināt, interesantus faktus par bitēm un ar ko jārēķinās, ja hobijs ir biškopība. Uzņēmēji iedrošināja skolēnus nebaidīties no atbildības un saskatīt plašās uzņēmējdarbības iespējas laukos. Ieva un Edgars apliecināja, ka attālums nav šķērslis un modernās tehnoloģijas ir labs palīgs, lai dzīvojot laukos var strādāt par interjera dizaineri un konstruktoru – tehnologu.

Uzņēmēji Didzis un Dace Veidenbaumi rosināja aizdomāties par skolēnu ikdienas superspējām un nākotnes profesiju. Dalījās pieredzē par jurista un karavīra profesiju. Savukārt, akcentējot hobija nozīmi personības attīstībā, kopā ar 1.-3. klases skolēniem, veidoja sapņu ķērāju.

Uzņēmējas Andras Andersone vadībā, skolēni caur dažādiem augu aromātiem un vibrācijām, iepazina pirtnieka, fizioterapeita/masiera profesijas. Pārrunāja pirts procedūru nozīmi veselības uzturēšanā, saglabāšanā un atjaunošanā.

 

Konkurss “Mūsu supervaronis!”

21.10. piektās klases skolēni devās uz Ēdoles veikalu “Citro”, lai konkursa “Mūsu supervaronis!” ietvaros, tiktos ar veikala vadītāju un noskaidrotu, kādas uzņēmējspējas – superspējas viņai piemīt.

“Vai es arī varu kļūt uzņēmējs?”

Savukārt, interesenti no devītās klases, devās uz Kuldīgas Jauniešu māju, lai piedalītos Kuldīgas novada BJC organizētajā pasākumā “Vai es arī varu kļūt uzņēmējs?” Pasākumā bija iespēja vērot paneļdiskusiju ar Kuldīgas novada uzņēmējiem, tikties ar Kuldīgas Biznesa inkubatora pārstāvjiem un piedalīties viktorīnā par uzņēmējspējām.

 

“Man ir ideja un es varu to īstenot”

Karjeras nedēļas noslēgumā, 1.- 6. klašu skolēni, organizēja “prāta vētras” un “ideju zirnekļus”, lai izkristalizētu interesantākās un radošākās idejas prototipu veidošanai. Darbs bija ļoti laikietilpīgs, tāpēc turpināsies arī pēc skolēnu rudens brīvlaika.

 

“Atklāj savas superspējas”

7.- 9. klašu skolēni piedalījās VIAA sagatavotajā mācībstundā “Atklāj savas superspējas”.

Skolēni mācījās atpazīt superspējas, kuras var attīstīt jau skolas laikā un domāja paņēmienus, kā attīstīt savas superspējas, lai apzināti virzītos uz priekšu savā izaugsmē.