Ēnu diena 2022

06.04.2022

   Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.

   Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum.

   Šogad, 6. aprīlī mūsu skolas skolēni piedalījās Ēnu dienā. Atsaucība un ieinteresētība nebija liela, bet skolēni, kuri izmantoja iespēju, atzina, ka diena bijusi interesanta, gūtas vērtīgas atziņas un jauna pieredze. Skolēni piekrita padalīties ar iegūto pieredzi.

   8.klases skolēns Mārtiņš ēnoja lauksaimniecības nozares profesionāļus Saldus novadā: “Es 06.04. biju ēnot lauksaimniecības speciālistus Blīdenē. Šajā saimniecībā nodarbojās ar graudaugu un piena govju audzēšanu. Ēnoju divas profesijas – zootehniķi un saimniecības vadītāju. Abi profesiju pārstāvji bija atsaucīgi, atbildēja uz visiem jautājumiem. Es iesaku jums piedalīties Ēnu dienā, jo jūs varat uzzināt, kas jums būs vajadzīgs nākotnē un vai jums vispār interesē šī profesija pēc iegūtās pieredzes, ēnojot klātienē.”

   5.klases skolniece Patrīcija vēlējās izzināt skaistumkopšanas nozares profesijas aizkulises: “Ēnu dienā apmeklēju Skaistuma Paltformu Kemona, Kuldīgā. Šeit piedāvā matu griešanu sievietēm un vīriešiem, veidošanu, krāsošanu, tonēšanu, laminēšanu, matu atjaunojošas procedūras un frizūras. Ēnoju frizieri Montu. Man ļoti patika un nebija garlaicīgi nevienu brīdi. Friziere daudz pastāstīja par matu kopšanu un deva ieteikumus, kuri man pašai arī noderēs. Ēnošanas laikā redzēju, kā notiek matu šķipsnu krāsošana, griešana un ieveidošana.”

   7.klases skolnieks Kristers ēnoja veterinārārstu. Skolnieks sarunā atzina, ka šo profesiju ēno jau atkārtoti, bet katru reizi uzzina jaunas nianses par speciālistu darbu, mājdzīvnieku veselības problēmām un to ārstēšanu. Kristers jau vairākus gadus ir pārliecināts, ka tieši darbs ar dzīvniekiem, un to ārstēšana ir viņa dzīves aicinājums. Viņu nebaida grūtības un sarežģītas manipulācijas, ja tās spēj palīdzēt mājas mīluļiem.

   9. klases skolnieks Andis ēnoja mēbeļu galdnieka profesiju uzņēmumā “Mana galdniecība”. “Ēnojot es ieguvu labāku skatījumu par to, kā tiek strukturizēts uzņēmums, kāda varētu izskatīties darba diena galdnieka profesijā. Es varu teikt, ka man patiesi patika pavadītā diena un lietas, ko tur darīju. Sapratu, ka šī varētu būt mana nākotnes profesija. Citiem noteikti iesaku izmantot šādu iespēju, jo tad tu vari saprast, vai profesija, ko esi izvēlējies, tiešām tev patīk un arī vai tā ir tieši tāda, kurā gribētu strādāt. Iesaku ēnot arī tādēļ, ka jauna pieredze nekad nevienam nav nākusi par sliktu.”

            Paldies vecākiem, kuri bija ieinteresēti, atbalstīja ēnotājus, lai skolēni varētu iejusties speciālistu “ādā”!

            Jāatzīst, ka dažiem ēnot gribētājiem nepaveicās, jo viņu izvēlētās ēnošanas vietas bija jau aizņemtas. Gatavošanās Ēnu dienai rosina jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, Ēnu diena sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

Ēnotājus aptaujāja un rakstu sagatavoja PKK Liene Pļaviņa