Labo darbu māja Ēdoles pamatskolā

Domājot par Latvijas simtgades sagaidīšanu un labo darbu mājas izveidošanu Ēdoles pamatskolā, tika nolemts, atzīmēt tās atklāšanu ar kopīgu pārgājienu gar Baltijas jūras stāvkrastu Jūrkalnē un liedaga sakopšanas talku.

Ceturtā septembra rīts gan nesolīja neko iepriecinošu, samērcējot visus iet gribētājus ar pamatīgu lietus šalti. Tomēr visu klašu skolēni kopā ar saviem audzinātājiem un ar dažu vecāku atbalstu autobusos tika aizvesti līdz jūrai. Katra klase jau iepriekš bija izvērtējusi savu fizisko gatavību un izvēlējusies pārgājiena sākumpunktu. Mazākās klases kopā veica apmēram 4 kilometrus, vecāko klašu skolēni savu pārgājienu uzsāka no vecā koka tilta pār Rīvas upi vai piemiņas zīmes latviešu bēgļiem. Tas nozīmēja noiet vismaz 6 kilometrus.

Apbruņojušies ar labu garastāvokli, tukšiem atkritumu maisiem, un darba cimdiem, devāmies ceļā. Pārgājiena laikā tika gan aplūkots stāvkrasts, gan pārbrista Rīvas upes ieteka jūrā, gan atrasti laimes akmeņi, tomēr, pats galvenais- tika sakopta, apmēram, 9 kilometrus gara kāpu zona. Kopā tika savākti vienpadsmit divdesmit litu tilpuma atkritumu maisi. Pēc labi paveikta darba, talcinieki varēja baudīt siltu zupu un cept desiņas.

Neskatoties uz laika apstākļu kaprīzēm, samērcētām kājām, un reizēm ne visai jauko ainu, kas pavērās jūras krastā, prieks un gandarījums par labi pavadītu dienu labā kompānijā darot labu darbu bija ikvienam, atstājot aiz sevis kaut nelielu gabaliņu sakoptas Latvijas.

Skolotāja Ilze Bloka